SEO – Search Engine Optimization

SEO, Search Engine Optimization ya da Türkçe bir deyişle: “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Ücretli olmayan (“organik” olarak da bilinir) arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitesi trafiğinin hem kalitesini hem de sayısını artırmayı hedefler.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Bir web sitesinin teknik yapılandırmasını, içerik alaka düzeyini ve bağlantı popülerliğini optimize etmek için kullanılan süreçtir, böylece sayfalar kolayca bulunabilir, daha alakalı ve kullanıcı arama sorgularına karşı daha popüler hale gelebilir ve sonuç olarak arama motorları onları daha iyi sıralar.

SEO Nedir?

SEO, arama motorlarının kendisiyle olduğu kadar insanlarla da ilgilidir. İnsanların çevrimiçi olarak ne aradıklarını, aradıkları yanıtları, kullandıkları kelimeleri ve tüketmek istedikleri içerik türünü anlamakla üzerine varlığını sürdürür. Tüm bu soruların yanıtlarını bilmek, sunduğunuz çözümler için çevrimiçi arama yapan kişilerle bağlantı kurmanıza olanak sağlar.

Hedef kitlenizin amacını bilmek SEO madalyonun bir yüzüyse, bunu arama motoru tarayıcılarının bulabileceği ve anlayabileceği bir şekilde sunmak tam anlamıyla diğer yüzüdür.

Arama motorları tüm bunları, İnternet’teki tüm mevcut içeriği (web sayfaları, PDF’ler, resimler, videolar, vb.) “tarama ve indeksleme” olarak bilinen bir işlemle keşfederek ve kataloglayarak ve ardından bunları ne kadar iyi eşleştiğine göre sıralayarak gerçekleştirirler. Yazımızın devamında SEO Sıralaması hakkında merak edilenlere değineceğiz.

Peki, hangi arama sonuçları “organik”?

Daha önce de söylediğimiz gibi, organik arama sonuçları, etkili SEO ile kazanılan, yani reklamsız sonuçlardır. Bugün, genellikle “SERP’ler” olarak anılan arama motoru sonuç sayfaları, daha önce hiç görmediğimiz kadar çok reklam ve daha dinamik organik sonuç biçimleri ile doludur. SERP özelliklerinin bazı örnekleri, öne çıkan snippet’ler ve görsel sonuçları kapsar. Yeni SERP özellikleri, büyük ölçüde insanların ne aradığına bağlı olarak ortaya çıkmaya devam ediyor.

Örneğin, “İstanbul hava durumu” için arama yaparsanız, bu tahmine sahip olabilecek bir siteye bağlantı yerine doğrudan SERP’de İstanbul şehri için bir hava durumu tahmini görürsünüz. Ya da “pizza İstanbul” için bir internet araması yaparsanız, İstanbul’da bulunan pizzacıları kapsayan bir “yerel paket” sonucu görürsünüz.

Google’daki bazı SERP özellikleri organiktir ve SEO tarafından etkilenebilir. Ücretli reklam olmasalar da, genellikle SEO’dan etkilenmeyen birçok başka arama özelliği olduğunu belirtmekte fayda var. Bu özellikler genellikle Wikipedia, WebMD ve IMDb gibi tescilli veri kaynaklarından elde edilen verilere sahiptir.

SEO, alakalı, hedeflenmiş sorgular için sayfanızın Google’da ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olan ve bu nedenle, ilk sonuca tıklama eğiliminde olduklarından daha fazla kullanıcı tıklaması çekmek için – sitenize daha fazla trafik çekmek için arama motoru optimizasyonu anlamına gelir.

Hedef kitlenizin amacını bilmek SEO madalyonun bir yüzüyse, bunu arama motoru tarayıcılarının bulabileceği ve anlayabileceği bir şekilde sunmak tam anlamıyla diğer yüzüdür.

Arama motorları tüm bunları, İnternet’teki tüm mevcut içeriği (web sayfaları, PDF’ler, resimler, videolar, vb.) “tarama ve indeksleme” olarak bilinen bir işlemle keşfederek ve kataloglayarak ve ardından bunları ne kadar iyi eşleştiğine göre sıralayarak gerçekleştirirler. Yazımızın devamında SEO Sıralaması hakkında merak edilenlere değineceğiz.

İyi Bir SEO İçin:

  • Her sayfanın yalnızca tek bir URL üzerinden gösterildiğinden emin olun. (yinelenen içerikten kaçınarak)
  • Her sayfa için özlü ve alakalı sayfa başlıkları ve başlıklar kullanın.
  • Her sayfada benzersiz, kapsamlı açıklayıcı metin bilgilerine yer verin.
  • Google’ın video ve resim içeriğini işlemesine yardımcı olmak için alternatif metin veya resimlerin yerine gösterilen metin ekleyin.
  • Sayfanın içeriği hakkında ne kadar net olursanız, indeksleme işlemi o kadar doğru olur. Bu nedenle içerik pazarlaması SEO başarısı için anahtardır.

Google kaliteyi aşağıdakilere göre değerlendirir:

  • Aramayla alaka düzeyi
  • Kaynağın uzmanlığı, yetkinliği ve güvenilirliği
  • Sitenin Kullanılabilirliği
  • Tarayıcılar arasında mobil uyumluluk ve uyarlanabilirlik
  • Sayfa yükleme hızları

Bu faktörlerin bazıları sayfa üzerindedir, yani web sitesini nasıl deneyimlediğinizin bir parçası oldukları anlamına gelir. Diğerleri, sizinkine bağlantı veren diğer siteler gibi sayfa dışıdır. Bağlantılar, Google tarafından “oy” veya onay olarak görülür. Sayfa dışı öğeler, sıralamasını iyileştirmek için sitenizin itibarını ve popülerliğini güçlendirir.

Optimize edilecek farklı alanları sayfa içi veya sayfa dışı olmalarına göre sınıflandırmak, etkili bir SEO stratejisi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Sayfa içi SEO ve sayfa dışı SEO, daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.

Sayfa içi ve sayfa dışı SEO’yu ayırt etmenin en iyi yolu , terimlerin kendileridir.

Sayfa İçi SEO, sitede yer alan teknik yapılandırmaların yanı sıra içeriğin, arama motorlarının aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere dikkate alacağı unsurları ifade eder:

  • Başlık Etiketleri
  • Meta Açıklamaları
  • Başlıklar
  • URL yapısı
  • Ana sayfa kopyası
  • Resim Alt açıklamaları
  • Yük hızı
  • Mobil uyumluluk

Etkili bir şekilde sayfa içi SEO öğelerini ne kadar çok ele alırsanız, siteniz organik aramalarda o kadar üst sıralarda yer alır.

Bu nedenle SEO sürecine, hedef kitlenizin nasıl arama yaptığını anlamanıza yardımcı olacak araştırma süreci olan anahtar kelime araştırması yaparak başlamak önemlidir. Anahtar kelime (keyword) araştırması, sayfalarınızın farklı alanlarının, sıralamak istediğiniz en popüler ve alakalı kullanıcı aramalarıyla alakalı ve açıklayıcı olduğundan nasıl emin olacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

SEO’da başarılı olmak için yapılan anahtar kelime araştırmasına başlamak için kullanabileceğiniz anahtar kelime araştırma araçları ve Google tarafından doğrudan Google Arama Konsolu aracılığıyla ücretsiz olarak sağlanan veriler vardır.

İçeriğinizi buna göre geliştirmek için sitenizin teknik yapılandırmasını ve hedeflenen anahtar kelimelerle içerik alaka düzeyini analiz etmek için SEO denetimleri geliştirmek de önemlidir.

Sayfa dışı SEO, sitenizin sıralamasını iyileştirmeye de yardımcı olur, çünkü Google, bağlantıları sitenize popülerlik kazandıracak “onaylar” olarak görür, ancak onu doğrudan iyileştirmek için harekete geçmek daha zordur. Bunun nedeni, sayfa dışı SEO’nun size ait olmayan, ancak size bağlantı veren bazı siteleri içermesidir. Bu şunları içerebilir:

  • İçeriğinize bağlantı veren bloglar ve makaleler
  • Site dışı içerik barındıran video, ses veya görüntü paylaşım siteleri
  • Dizinler ve şirket inceleme siteleri
 
 

SEO Neden Önemlidir?

Ücretli reklamcılık, sosyal medya ve diğer çevrimiçi platformlar web sitelerine trafik oluşturabilirken, çevrimiçi trafiğin çoğu arama motorları tarafından yönlendirilir.

Organik arama sonuçları daha fazla dijital gayrimenkulü kapsar, bilgili arama yapanlar için daha güvenilir görünür ve ücretli reklamlardan çok daha fazla tıklama alır. Örneğin, Türkiye aramalarında, insanların yalnızca %2-3’ü ücretli reklamlara tıklıyor.

Özetle: SEO, hem mobil hem de masaüstü cihazlarda sizlere 20 kat daha fazla trafik getirebilme imkanına sahiptir.

SEO’nun Faydaları da konu ile ilgili merak edilen bir diğer önemli başlık. SEO aynı zamanda doğru bir şekilde kurulduğunda zaman içinde kâr payı ödemeye devam edebilen tek çevrimiçi pazarlama kanalıdır. Doğru anahtar kelimeler için sıralamayı hak eden sağlam bir içerik hazırlarsanız, web sitesi trafiğiniz zamanla çığ gibi büyüyebilir. Unutmayın, reklamlar üzerinden trafik sağlamak için yüksek oranda finansmana ihtiyacınız olacaktır.

Sitenizi optimize etmek, içeriğinizin arama sonuçlarında düzgün bir şekilde dizine eklenmesi ve görüntülenmesi için arama motorlarına daha iyi bilgiler sunmaya yardımcı olacaktır.

 

Lokal SEO ve Genel SEO Nedir?

Genel SEO aslında bu yazıda anlatılan her şeyi kapsıyor. Lokal SEO ise genel SEO’nun küçük bir parçası. Peki nedir Lokal SEO? Web sitenizin Google’daki yerel arama sonuçlarında daha görünür olmasına yardımcı olan bir arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejisidir.

Fiziksel bir konumu olan veya bir coğrafi bölgeye hizmet eden herhangi bir işletme, yerel SEO’dan yararlanabilir. Google’da işletmenizle ilgili herhangi bir önemli anahtar kelime ararsanız ve altında 3 liste bulunan bir harita (harita paketi olarak da bilinir) görünürse, yerel SEO işinizi büyütmenize yardımcı olabilir.

Ancak Lokal SEO’yu anlamak için önce Google’ın nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir; çünkü Lokal SEO  farklı bir kalıptır.

Google, trilyonlarca arama sırasında kullanıcıların davranışlarını analiz ettikten sonra, belirli türdeki işletmeleri arayan kişilerin yakın çevrelerinden sonuçlara ihtiyacı olduğunu anladı. Bu nedenle Google’ın yerel arama algoritması, yerel bir anahtar kelime (lokal amaçlı bir sorgu) aradığınızda Google’ın konumunuzu hesaba kattığını söylemenin süslü bir yolu olan bir yakınlık faktörü içerir. Bu, arama yapan kişi aramasına bir şehir adı veya “yakınımdaki” adını eklemediğinde dahi gerçekleşebilir.

Yerel arama yıllardır var, ancak yalnızca masaüstü bilgisayarlarını kullanan kişiler nedeniyle sınırlıydı. Bununla birlikte, mobil internet erişimindeki son büyümeyle birlikte mobil arama patladı. Bu nedenle lokal SEO, yerel ürünler veya hizmetler ve yerel pazarlamacılar sunan herhangi bir işletmenin başarısı için son derece önemli hale geldi.

 

Lokal SEO için Önemli Olan Nedir?

Bu, pazarlamacıları aramak için ne anlama geliyor? Yerel harita paketi, standart Google organik arama listelerinde görüntülenirken, yerel sıralamalar ve yerel harita paketi sonuçları için ana Google arama sonuçlarına ayrı algoritmalar güç verir. Yerel bir işletme olarak, hem ana organik arama sonuçlarında hem de yerel harita paketinde aynı anda görünme fırsatına sahipsiniz.

Arama motorları, kullanıcı arama ihtiyaçlarını karşılayan içeriği öne çıkararak hem kullanıcı arama deneyimine hem de sayfanın sıralamasına fayda sağlayan SEO çabalarını önerir. Bu, başlıklarda, meta açıklamalarda ve başlıklarda (H1) ilgili anahtar kelimelerin kullanımını, diğer SEO en iyi uygulamalarının yanı sıra, sayı dizileri yerine anahtar kelimeler içeren açıklayıcı URL’leri ve sayfanın içerik anlamını belirtmek için şema işaretlemesini içerir.

Bu cümlenin sonuna geldiğinizde Google’da 100.000’den fazla arama yapılmış olacak. Çoğu çevrimiçi deneyim bir aramayla başladığından ve arama motorlarından gelen trafik çok sayıda müşteri oluşturabileceğinden, arama sonuçları önemlidir.

İnsanların çevrimiçi bilgileri, hizmetleri ve ürünleri bu şekilde aradıkları ve sitelerin çevrimiçi varlıklarını ve arama trafiğini (ücretli arama motoru pazarlamasının reklam maliyetleri olmadan) büyütmeleri için uygun maliyetli bir dijital pazarlama stratejisi olabilir.

 

SEO Alexa Puanı Nedir?

SEO ile yakından ilgili olan Alexa Puanı, web sitesi popülerliğinin bir ölçüsüdür. Milyonlarca web sitesini popülerlik sırasına göre sıralar ve en popüler Alexa Sıralaması 1’dir. Alexa Rank, bir web sitesinin diğer tüm sitelere göre nasıl performans gösterdiğini ortaya koyar ve bu da onu kıyaslama ve rekabet analizi için harikadır.

Alexa puanı, bir sitenin tahmini trafiğini ve son üç aydaki ziyaretçi etkileşimini birleştiren özel bir metodoloji kullanılarak hesaplanır. Trafik ve etkileşim, tüm İnternet kullanıcılarının bir örneği olan küresel panelimizdeki kişilerin göz atma davranışından tahmin edilir.

Herkes Google’da üst sıralarda çıkmak ister. Alexa Rank, sitenizi rakiplerinizle kıyaslamak için önemli bir ölçümdür. Sonuçta, çoğu insan bir web sitesinin başarılı olup olmadığına bu şekilde karar verir. Ancak insanların genellikle görmezden geldiği veya hakkında pek bir şey bilmediği bir ölçü var:

Alexa sıralaması, milyonlarca web sitesini popülerlik sırasına göre sıralayan küresel bir sıralama sistemidir. Web sitenizin Alexa sıralamasını bilmek (ve anlamak) sitenizi geliştirmenize ve daha fazla trafik almanıza yardımcı olabilir.

Belirli bir site için son 3 aydaki tahmini ortalama günlük tekil ziyaretçi sayısına ve sayfa görüntüleme sayısına bakılarak hesaplanır.

Alexa sıralamanız ne kadar düşükse, web sitesi o kadar popüler olur. Basitçe söylemek gerekirse, Alexa sıralaması ne kadar düşükse (tahmini) trafik o kadar iyidir.

SEO Sıralaması Hakkında Merak Edilen Her Şey

SEO’daki sıralamalar, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfasındaki konumunu ifade eder.

Bir web sitesinin SERP’de arama terimiyle alaka düzeyine veya sayfaya işaret eden geri bağlantıların kalitesine bağlı olarak daha yüksek görünüp görünmediğini etkileyen çeşitli sıralama faktörleri vardır.

Bir web sitesinin veya URL’nin anahtar kelimeler veya anahtar kelime kombinasyonları sıralaması, arama motoruna göre değişir. Bir alan, belirli bir anahtar kelime için Bing’de ilk 3’te yer alabilir, ancak aynı anahtar kelime için Google arama sonuçlarının ilk sayfasında bile olmayabilir. Bing, Google, Yahoo ve diğer tüm arama motorları, sıralamaları hesaplamak için kendi yöntemini kullanır ve bu nedenle web sitelerini farklı şekilde sıralar.

Sıralamalar, aynı arama motorunun Google gibi farklı dil veya ülke sürümleri kullanıldığında da değişebilir. İyi sıralamalar iyi bir trafik kaynağıdır.

Arama sonuçlarında iyi bir sıralama elde etmenin amacı, organik arama kanalından mümkün olduğunca fazla trafik elde etmektir.

Bir sayfa, bir arama sorgusu sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alırsa, arama yapan kişinin bu sonucu tıklama şansı o kadar yüksek olur. Bu, yüksek sıralamalar ve artan trafik arasındaki doğrudan bağlantıyı açıklar. Sıralamalar ve tıklamalar (ve trafik) arasındaki bu ilişki, ilk 3 arama sonucu arasında en güçlü olanıdır.

 

SEO Sıralamasını Ne Etkileyebilir?

Arama motoru optimizasyonu, arama motoru sıralamalarını sürdürülebilir bir şekilde etkileyen bir yöntemdir. Google ve diğer arama motorları, son derece karmaşık algoritmalar kullanarak anahtar kelimeler için arama sonuçlarını hesaplar. Sıralama hesaplamasındaki bireysel sıralama faktörleri ve ağırlıkları, arama motorlarına ait olan ve kamuya açıklanmayan, iyi korunan fikri mülkiyettir.

  • Geri bağlantı sayısı
  • Site haritası ve dahili bağlantı
  • Anahtar kelimelerin meta başlıklar, meta açıklamalar, metin vb. gibi metin öğelerinde kullanımı.
  • Aynı konudaki diğer belgelerle karşılaştırmaya dayalı olarak içeriğin terim optimizasyonu (kanıt ve ilgili terimler, konu/içerik kümeleri, WDF*IDF)
  • URL yapısı
  • Sayfa yükleme süresi (site hızı)
  • Sitede geçirilen süre ve hemen çıkma oranı (burada: bir ziyaretçinin SERP’e dönmeden önce sayfada ne kadar zaman geçirdiği)

Tavsiye Edilen Yazılar